s Christopherom o swapnito

V krátkosti sa nám predstav a prezraď aké boli najväčšie výzvy, ktorým si musel čeliť pri budovaní swapnito? Ako si ich prekonal?

Ahoj! Volám sa Christopher a som momentálne pracujúci študent v Prahe, úživajúci si ročnú pauzu od štúdia. Študoval som ekonómiu a manažment na Newton University v Prahe a momentálne pracujem pre technologickú firmu s názvom Accenture. Voľný čas trávim najmä pracovaním pre rôzne NGO projekty, ako aj súťažmi či hackatonmi.

Najväčšie výzvy, ktorým som musel čeliť? Sú to najmä výzvy ohľadom času a motivácie. Najmä popri štúdiu to bolo náročné, keďže som mal part-time štúdium a part-time prácu a ešte som musel balancovať aktivity ako swapnito. Na druhej strane, výzvou bola taktiež motivácia pracovať na swapnito. Pracovať v tejto sfére nie úplne vždy prináša motiváciu, najmä keď nevyde event a príde málo ľudí. Také momenty boli veľmi náročné.

Časovú náročnosť som prekonal aj vďaka tomu, že sme vždy boli v tíme traja. Vždy sa našiel niekto, kto vedel zamakať viac, keď ostatní nemohli. To by som povedal, že pomohlo v tejto oblasti úplne najviac. A to isté platí aj s motiváciou. Príde mi, že sa tu u nás v tíme navzájom ťaháme - aj keď niečo nevyjde, tak sa o tom chvíľu rozprávame, ale na konci dňa sa nejako nerozhodneme to ukončiť, ale pokračovať. Vždy to tak bolo a príde mi to úžasné. A to ma vždy ťahalo vopred. Namiesto toho, aby sme sa bavili o tom, ako sú veci zlé a nefungujú sme sa pýtali "takže kedy ďalší swap?" bez toho, aby sme rozmýšľali nad tým, ako dopadol ten predchádzajúci.


Kedy a ako sa zrodila myšlienka swapnito? Čo vás motivovalo k jej realizácií?

Ešte keď sme organizovali udalosti pod inou značkou - nos to znova - ktorá bola značka Martininej mamy, tak sme sa vždy bavili o tom, kedy presunieme tieto operácie pod niečo vlastné. A to bolo v momente, kedy sme sa presúvali z Trnavy do Piešťan.Vtedy sme si založili FB a IG profil pod značkou swapnito, z čoho taktiež neskôr vzniklo aj občianske združenie.

K realizácii swapov ma osobne motivovalo to, že na strednej škole som chcel robiť viac mimoškolských aktivít. Zúčastnil som sa niekoľko neformálne vzdelávacích projektov, ktoré mi ukázali, že vzdelanie nemusí byť iba výuka v škole. Niekedy v druhom/treťom ročníku som sa dostal k neformálnym vzdelávacím programom ako Pre Stredoškolákov Leadership Program alebo Create & Control. Tieto programy ma následne inšpirovali k robeniu ďalších vecí.

Počas jedného z Create and Control projektov som sa stretol s Adriánou, ktorá vtedy s Martinou organizovala swapy v Trnave. Niekedy medzi rečou spomenula, že robia tieto swapy, a tak som sa spýtal, či sa môžem pridať. A odvtedy ma to chytilo. A bolo to presne to, čo som hľadal - robili sme mnoho nových vecí - od prevážania vecí, cez rozmýšľanie toho, ako rozložiť priestory, ako zaujať čo najviac ľudí, ako robiť marketing, pozvánky.


Prečo organizujete swapy v Piešťanoch a v priestoroch Arta?

Rozhodli pre Piešťany z 3 dôvodov:

1) Martina vždy bola hlavou produkčnou rukou celých swapov - má doma všetko oblečenie/knihy/ a veľa ďalších vecí. A preto je pre nás omnoho ľahšie to brať od nej do Piešťan ako kdekoľvek inde.

2) Vo veľkých mestách už swapy sú - či už v Trnave organizované Baterkárňou alebo v Bratislave organizované inými organizáciami. Rozhodli sme sa pre Piešťany preto, lebo sme tam nevideli moc veľkú iniciatívu v tomto smere.

3) Tretím dôvodom pre mňa je vracanie komunite, v ktorej som vyrastal - tým, že som v zahraničí, tak sa snažím aspoň takýmto spôsobom priniesť pridanú hodnotu naspäť.


Mohol by si sa podeliť o jeden moment počas pôsobenia v swapnito, ktorý sa ti vryl do pamäti?

Haha, tento moment mi navždy ostane v pamäti. Mali sme náš prvý swap kníh v Piešťanskej knižnice. Urobili sme na tú dobu veľký marketing spolu s knižnicou a mysleli sme si, že nám hneď na prvú udalosť príde aspoň 150 ľudí. Nakúpili sme catering za asi 100€ a pripravili veľké priestory, spolu s pódiom a technikou. Na swap nakoniec prišlo asi 7 ľudí, z toho 3 moji rodinní príslušníci. Museli sme z dobrovoľného vstupného, ktoré bolo vtedy asi 3€ zaplatiť faktúru, ktorá bola asi na 150€. A tým, že sme boli študenti, sme nemali ani osobný príjem.

Navždy to asi ostane v mojej pamäti, ako síce veľmi veľkých neúspech, ale dobré ponaučenie o tom, že nemáme mať veľké očakávania a najprv si overiť našu ideu na malom publiku.


Aké sú podľa teba najväčšie výzvy, ktorým čelia neziskové organizácie v súčasnosti? Ako sa s nimi swapnito snaží vyrovnať?

Podľa mňa existuje niekoľko výziev. Prvá, ako už bolo spomenuté, sú financie. Na začiatku to bolo pre nás veľmi náročné - nemali sme žiaden track record, nemali sme žiadne dosiahnuté výsledky, a nevedeli sme ani moc, čo robíme. Ale to sa vlastne už zmenilo a odvtedy je omnoho jednoduchšie manipulovať s financiami. Odkedy sme o.z., tak môžeme vyberať aj vstupné poplatky. Zároveň, vieme sa hlásiť o granty, kde vieme ukázať našu prácu a predostrieť ciele, ktoré chceme dosiahnuť a vieme sa lepšie zaviazať, že dané ciele dosiahneme. A ešte by som rád spomenul, že ako nezisk neriešime konkrétny problém, ktorý by ľudí ťažil. Riešime neudržateľnosť spotreby - a za takúto službu bude málokto platiť. Preto je pre nás veľmi náročné vymyslieť ten koncept tak, aby bol pre ľudí natoľko zaujímavý, aby prišli a zakúpením vstupného nás podporili.

Druhou výzvou je práca samotná. Čím viac rastieme, tým je treba (alebo tým chceme) robiť viac a kvalitnejšiu prácu. A nie vždy na to my traja s Adriánou a Martinou máme čas. Študujeme, pracujeme a snažíme sa popri tom ešte mať zdravý a sociálny život, a to je náročné. A z toho dôvodu sa snažíme spolupracovať s rôznymi dobrovoľníkmi - ktorí si chcú zlepšiť zručnosti, užiť si prácu v nezisku alebo si len nahodiť niečo do CV.


Vnímaš vedenie NGO ako náročné? Ktoré momenty ťa motivujú vpred?

Záleží, o akej náročnosti sa bavíme. Ak sa bavíme o časovej náročnosti, tak to naozaj časovo náročné je. Ak sa bavíme o fyzickej náročnosti, tak je to fyzické vtedy, keď chystáme event - keď musíme nosiť všetky krabice s oblečením, stavať alebo spratávať miestnosť a podobne. Vtedy naozaj spytujem svoju motiváciu. Ale som rád, že mám rodinu a kamošov, ktorí úplne nezištne vždy pomôžu aj bez toho, aby som od nich priamo pomoc pýtal.

Momenty, ktoré ma motivujú vpred sú tie, keď vidím na plnú sálu ľudí, ktorí swapujú. Sú to tie momenty, kedy si ľudia na sociálnych sieťach užívajú náš kontent, keď za mnou počas eventu príde niekto, že sa mu tento event páči alebo keď nám niekto na sociálnych sieťach napíše, že by sa rád ku nám pridal. Je to veľa práce, ale tieto malé momenty sú veľmi uspokojujúce.

Ty, Adriana aj Martina študujete v súčasnosti v Českej republike. Aké výhody, príležitosti alebo problémy sú spojené s budovaním swapnito na Slovensku z Česka ?

No, v podstate musím povedať, že to nie je až také náročné, ako sa to zdá. Všetko už v súčastnosti funguje digitálne, takže jediné, kedy sme na Slovensku je počas swapu. A teda nie úplne záleží, či si píšeme s ľuďmi zo Slovenska alebo Česka. Podľa mňa väčšina ľudí, s ktorými spolupracujeme ani nevedia, že nie sme lokalizovaní na Slovensku.

Myslím si, že to má iba výhody v tomto momente. Ja osobne v Česku naberám skúsenosti a kontakty, ktoré následne využívam pri práci. Taktiež inšpirácia je brutálne dôležitá, keďže veľa nápadov máme aj z udalostí, ktoré sa dejú práve v Česku alebo inde v Európe.

Ale aj na Slovensku sú mnohé výhody - Adriána pracuje pre DASATO a často nám posiela kontakty na ľudí alebo ponuky na rôzne udalosti. A tu je asi jedna nevýhody, ktorá mi napadá - že sú často in-person networkingové udalosti, na ktorých by sme sa radi zúčastnili, ale nedá sa nám, keďže sme všetci v Česku. Adriána sa z času na čas zúčastní workshopu či prednášky, ale chceli by sme sa omnoho viac prepájať s NGO sférou na Slovensku.

Ak by si sa mohol obzrieť späť na svoje pôsobenie v swapnito, je niečo, čo by si urobil inak?

Toto je vždy najzákernejšia otázka! Určite by som urobil pár vecí rozdielne, alebo skôr inak. Ak by som sa mohol porozprávať so svojim mladším ja, určite by som mu povedal, aby sa nebál rozvíjať čo najväčšie množstvo spoluprác.

Mnoho ľudí veľmi rado spolupracuje, rozvíja sa, mentoruje, ale čo je najnáročnejšie je ozývať sa veľkému množstvu ľudí, a zároveň neočakávať to, že sa všetci ozvú. Uvediem príklad - počas našej komunikácie s upcyclistami sme sa ozvali už asi stovke/150 upcyclistom, no aktívne spolupracovať sa nám podarilo asi s pätnástimi.

Ako ťa swapnito ovplyvnilo a posunulo v tvojom osobnom raste? Aké nové zručnosti a skúsenosti si si vďaka tomu nadobudol?

Adriána s Martinou mi dávajú často veľmi veľké výzvy. Myslím, že sme sa spolu naučili brutálne veľa. Najmä pri komunikácii. Keď s niekým spolupracuješ už 6 rokov, tak si pomyslíš, že to bude po pár rokoch jednoduché. Ale stále sme ľudia, máme emócie, názory, dobré a zlé dni a nie vždy to je ideálne. A mne sa páči to, že vieme pri komunikácii byť aj empatickí a aj objektívni. Občas nemáme dobrú náladu počas meetingu, ale vieme, že to berieme s rezervou. Naučil som sa určite priorizovať veci počas komunikácie.

A určite je swapnito skvelé aj kvôli tomu, že otvorilo dvere do iných projektov, do ktorých by som sa možno nedostal, ak by som nebol v swapnito.

Aký dopad očakávaš od swapnito v nasledujúcich 5 a 10 rokoch? Aké máte ciele a vízie do budúcnosti a ako sa k nim plánujete priblížiť?

Skvelá otázka! Mohol by som o tom rozprávať v niekoľkých oblastiach. Začnem dobrovoľníctvom - radi by sme rozšírili náš dobrovoľnícky tím o ďalších ľudí, ktorí sa pro-bono budú venovať oblasti, ktorú potrebujeme zastúpiť. Takto už dlho spolupracujeme napríklad s fotografom Tomášom, duo-video-produkčným tímom Nora a Tomáš, alebo novou členkou tímu Simonou, ktorá sa bude starať o našu webovú digitálnu prítomnosť. Radi by sme zabezpečovali s Martinou a Adriánou riadny chod organizácie a zároveň vytvárali komunitu, v ktorej sa dobrovoľníci budú cítiť dobre, a v ktorej si môžu vyskúšať v praxi rôzne veci, pomocou ktorých sa môžu rozhodnúť, čo robiť v budúcnosti.

Zároveň, už od minulého roka plánujeme malý dvojdňový "swapstival", na ktorom by sme celý deň vymieňali knihy, oblečenie a rastliny, ako aj diskustovali, užívali si skvelú hudbu či zúčastňovali sa na workshopoch. Sme momentálne vo fáze plánovania a kto vie - možno to vyjde už toto leto.

Taktiež, radi by sme zvýšili účasť na našich swapoch z 250 na 500 ľudí (každoswapovo), ako aj navýšili počet dobrovoľníkov z 30 na 50, a zároveň zvýšili množstvo spoluprác s upcyclistami z cca terajších 15 na aspoň 30. Btw., ak by si sa chcel/-a ku nám pridať na dobrovoľnícku rolu alebo na tú upcyclingovú, určite sa nám ozvi cez formulár na našom webe!