s Martinou o swapnito

V krátkosti sa nám predstav a prezraď aké boli najväčšie výzvy, ktorým si musela čeliť pri budovaní Swapnito? Ako si ich prekonala?

Čaute, volám sa Martina a som študentkou medzinárodných vzťahov v Brne, ale aktuálne sa nachádzam na svojom Erasme na Azorských ostrovoch. Som spoluzakladateľkou občianskeho združenia Swapnito! Mám rada Piešťany no taktiež rada cestujem, dobrovoľníčim a organizujem komunitné akcie v rámci svojho voľného času.

Výziev pri budovaní Swapnito bolo, je a rozhodne ešte bude veľa. No prvá čo mi napadá sa týka skĺbenia našich vyťažených životov s organizovaním swapov. Všetci traja máme pomerne dosť aktivít či už školských, pracovných alebo iných a swapnito je pre nás forma dobrovoľníctva. Zároveň sa snažíme nájsť systém aby sme ľuďom swapy prinášali pravidelne.

Taktiež naše začiatky boli pomerne dosť veľký skok do neznáma, takže sme sa určitú dobu organizačne formovali no každopádne som na nás moc hrdá pretože či už na nás ako organizátoroch alebo na eventoch je vidieť veľký progres.


Aký význam má pre teba Swapnito? Ako by si ho charakterizovala v troch slovách

Jeej, to je veľmi pekná otázka! Prvé čo mi napadá keď si predstavím Swapnito tak je rozhodne spolupráca, dobro a komunita. Keďže bez tak skvelých ľudí čo máme okolo seba či už sú to kamaráti, rodina, dobrovoľníctvo či účastníci by nič zo swapov reálne nebolo.


Akým spôsobom Swapnito prispieva k sociálnemu a environmentálnemu dopadu? Aké konkrétne kroky a aktivity podnikáte v tomto smere?

Dopad swapovania je skutočne rozsiahly. Samotným konceptom sa snažíme inšpirovať k spomaleniu a predovšetkým využívaniu vecí, ktoré už vlastníme. Samozrejme ten ekologický aspekt je jednou zo základných myšlienok a súvisí so znižovaním odpadu, s predlžovaním životnosti oblečenia či samotným nepodporovaním rýchlej módy.

Uvedomujeme si, že je veľmi jednoduché nechať sa zbombardovať silným marketingom, ktorý sa na nás valí z každej strany čiže sa snažíme upozornovať aj na to, že hromadenie vecí nie je kľúčom k spokojnému životu.

Namiesto toho ponúkame alternatívu k nakupovaniu, ktorá má širší presah aj do rozvoja komunitného života v meste. Naše swapy sú vždy osobné, plné dobrej nálady, chutného občerstvenia s príjemnou atmosférou čo vám v Zare či v inom fast fashion obchode neponúknu. Taktiež sa snažíme rozširovať spolupráce charitatívneho typu či už s azylovými alebo detskými centrami aby veci ktoré sa swapujú, našli cestu k tým, ktorí ich skutočne potrebujú.


Mohla by si sa podeliť o jeden moment počas pôsobenia v Swapnito, ktorý sa ti vryl do pamäti?

V mojom srdiečku bude mať vždy špeciálne miesto októbrový swap oblečenia, kedy naň prišli práve deti s vychovávateľkami z piešťanského Centra pre deti a rodiny. Bolo to naozaj veľmi príjemné, mali sme možnosť potešiť my ich a zároveň oni potešili nás svojou prítomnosťou. Okrem toho, že si našli kopec potrebného oblečenia mali možnosť si aj ušiť vlastnú upcyklovanú gumičku počas workshopu z čoho mali veľkú radosť. Dokonca som si našla kamoša, ktorý mi ním vytvorenú gumičku daroval a doteraz je mojou najobľúbenejšou.


Aké rady by si dala mladým ľuďom, ktorí uvažujú o založení vlastnej neziskovej organizácie? Čo by mali zvážiť a na čo sa zamerať?

No najskôr by mali zvážiť či sa nechcú pridať do tej našej :D. Každopádne necítim sa moc ako človek, ktorý by mal rozdávať rady v tomto smere, skôr by som všetkým mladým aj nemladým ľudom, ktorí o tejto možnosti uvažujú poslala veľa energie takto na diaľku. Ak cítia, že sa chcú realizovať v spoločnosti tak majú moju plnú podporu, spoločnosť ich totiž moc potrebuje.


Vnímaš vedenie NGO ako náročné? Ktoré momenty ťa motivujú vpred?

V prvom rade som na to nadstavená tak, že je to pre mňa radosť, je to voľba, ktorú som si zvolila a dáva mi zmysel. Rada sa swapom venujem takže by som to v konečnom dôsledku neoznačila za náročné. Samozrejme, že si prechádzame rôznymi situáciami, ktoré sú náročnejšie ale na záver ich vždy spoločnými silami zvládneme.

Vždy ma nakopne vzájomná kooperácia skvelých ľudí, na ktorej sú naše eventy založené takže to je rozhodne jedna z mojich motivácií. Taktiež je veľmi pekný pohľad na náš event space keď je preplnený ľuďmi alebo keď ma niekto na swape zastaví a poďakuje za skvelý swap a ihneď sa pýta kedy bude ďalší.


Ty, Christopher aj Adriana študujete v súčasnosti v Českej republike. Aké výhody, príležitosti alebo problémy sú spojené s budovaním Swapnito na Slovensku z Česka?

Ako som spomínala, aktuálne sa nachádam na Azoroch takže predpokladám, že už nás nezastaví žiadna krajina a Brno bude už najmenej čo sa nám može prihodiť!

No ale vážne, vie to byť občas veľká výzva, predovšetkým vtedy keď máte v piatok skúšku, na SK idete vlakom, ktorý už 4 hodiny mešká a v sobotu organizujete swap a máte vstávať o 5 ráno. Vtedy prichádza na scénu tzv. život na hrane a vy sa len modlíte aby to bolo všetko v pohode, haha.


Ak by si sa mohla obzrieť späť na svoje pôsobenie v Swapnito, je niečo, čo by si urobila inak?

No určite by sa niečo našlo. Vo vývoji organizácie je neustále miesto na zlepšovanie. Napríklad nedávno sme si v tíme dávali takú internú vzájomnú spätnú väzbu, čo bolo veľmi prospešné. Popisovali sme oblasti, v ktorých sme dobrý, za čo sa ocenujeme ale zároven aj oblasti v ktorých máme medzery a priestor na zlepšenie. Bolo to veľmi obohacujúce, pretože nám to umožnilo identifikovať oblasti, v ktorých môžeme rásť a tým aj posilniť naše schopnosti ako tím. V tíme sa snažíme navzájom podporovať a motivovať k neustálemu pokroku. Nevnímam to tak, že by som vyslovene mala robiť niečo inak ale zároveň si uvedomujem dôležitosť byť otvorený pre konštruktívnu kritiku.


Ako ťa Swapnito ovplyvnilo a posunulo v tvojom osobnom raste? Aké nové zručnosti a skúsenosti si si vďaka tomu nadobudla?

Keďže budeme mať teraz v máji 20ty swap tak je tam určite cítiť obrovský progres. Cítim sa oveľa istejšia napríklad v práci s ľudmi či z pohľadu logisického zabezpečenia eventu ako takého. Neustále ma to učí väčšej zodpovednosti, dodržiavaniu deadlinov, zlepšovanie mojích komunikačných schopností a podobne. Aďa s Chrisom ma moc motivujú, sú to extrémne šikovní mladí ľudia, ktorí vedia byť veľkou inšpiráciou.


Aký dopad očakávaš od Swapnito v nasledujúcich 5 a 10 rokoch? Aké máte ciele a vízie do budúcnosti a ako sa k nim plánujete priblížiť?

Naším hlavným cieľom je pokračovať v organizovaní pravidelných swapov v Piešťanoch. Chceme poskytovať stabilnú alternatívu ku konzumným nákupom a je pre nás veľmi dôležité aby naši účastníci vedeli, že sa môžu spoľahnúť na pravidelnosť našich eventov.

Rozhodne chceme rozvíjať naše zručnosti ako organizátorstvo, aby sme sa stále zlepšovali a ponúkali zaujímavé eventy. To zahŕňa neustále hľadanie nových spôsobov, ako zaujať našich účastníkov, prinesenie zaujímavých tém a aktivít a zabezpečenie, že každý swap je pre našich účastníkov zážitkom.

Ďalším dôležitým bodom je práca s naším tímom dobrovoľníkov. Chceme posilniť ich schopnosti a zapojiť ich ešte viac do našej organizácie. Taktiež chceme vytvoriť prostredie, kde sa cítia podporovaní a motivovaní. Verím, že sa nám to pomaličky darí ale do budúcna to chceme stále udržiavať a vylepšovať.:))