Udržateľná spodná bielizeň: Ako si vybrať a starať sa o ňu?

3. apríla si pripomíname Medzinárodný deň spodnej bielizne. Spodná bielizeň nám síce poskytuje komfort a istotu, no jej výroba má environmentálne dôsledky. Textilný priemysel, ako celok produkuje približne 10 % celosvetových emisií uhlíka a práve spodná bielizeň tvorí významnú časť tohto odvetvia. Dnes, teda nejde len o oslavu pohodlia, ale aj o zamyslenie sa nad udržateľnosťou v oblasti spodnej bielizne. Výberom ekologickej bielizne, jej zodpovednou údržbou a nákupom menšieho množstva kvalitných kúskov môžeme prispieť k ochrane životného prostredia.

Výroba spodného prádla

Klasické spodné prádlo vyrobené zo syntetického vlákna ako polester, sa získavajú z ropy. Ich výroba je energeticky náročná. Polyesterová spodná bielizeň prispieva k znečisteniu mikroplastami. Pri každom praní sa do vodných systémov uvoľňujú drobné plastové vlákna. Okrem toho, používanie škodlivých farbív a chemikálií pri výrobe spodnej bielizne, predstavuje riziká pre životné prostredie aj ľudské zdravie. Dochádza ku kontaminácii vody a pôdy vo výrobných oblastiach.

Udržateľné spodné prádlo

Pri výbere udržateľnej spodnej bielizne sa rozhodni pre organickú bavlnu. V porovnaní s bežnou bavlnou spotrebuje o 88 % menej vody a o 62 % menej energetických zdrojov. Značky, ktoré používajú bambus alebo Tencel (vyrobený z celulózy z eukalyptového dreva) ponúkajú tiež ekologické možnosti. Tieto materiály majú nižšie požiadavky na vodu a pesticídy. Nielen to, ale bambus je obnoviteľný zdroj.


spodn prdlo1png


Starostlivosť o udržateľnú spodnú bielizeň

Aby sa zaistila dlhá životnosť tvojej ekologickej bielizne, je dôležité sa o ňu správne starať. Rôzne materiály môžu vyžadovať špecifické metódy prania alebo nastavenie teploty. Na tomto linku si môžeš pozrieť, ako sa starať o materiály, ako je organická bavlna, tencel či vlna.

Všeobecne platí, že pre praní udržateľnej bielizne sa rozhodni pre studenú vodu a jemné pracie prostriedky, ktoré neobsahujú agresívne chemikálie. Vyhni sa používaniu bielidiel alebo zmäkčovadiel, pretože ti môžu poškodiť vlákna a znížiť životnosť oblečenia. Okrem toho, namiesto sušičky nechaj prádlo voľne uschnúť vonku počas slnečných dní. Neštríš len energiu, ale tiež pomáhaš zachovať tvar a celistvosť prádla. Nakoniec, uchovávaj bielizeň na chladnom a suchom mieste, aby sa zabránilo vlhkosti a plesni.

Slovenské značky

Aby sme ti ušetrili čas na hľadanie eco-friendly spodného prádla, máme pre teba dve slovenské značky, ktoré sa ti budú páčiť.

1.      Láskovo
Značka tvorená mamou a dcérou, ktoré využívajú svoje materiál do posledného kúsku. Zo zvyškov materiálu tvoria odličovacie tampóniky alebo sa využívajú ako náplň do ich mini yóga vankúšikov. Láskovo má certifikát GOTS a nájdeš tu nielen spodné prádlo, ale aj pyžamá, legíny, tielka alebo plavky z recyklovaného materiálu ECONYL®. Láskovo tvorí pre všetkých – dámy, páni aj deti.

2.      AQALOGY

Značka zaoberajúca sa čisto dámskym spodným prádlo – nohavičkami. Dámske nohavičky sú tvorené z bavlneného úpletu od českého výrobcu. Rovnako aj guma v nohavičkách je tvorená u českého výrobcu, ktorý pôsobí na trhu už viac ako 115 rokov. Vyrobený materiál sa zhromažďuje na východe Slovenska, v Košiciach.

Zdroje :

https://www.linkedin.com/pulse/future-underwear-industry-sustainable-sylvia-hou/

https://www.tencel.com/b2b/news-and-events/comfortability-and-sustainability-are-taking-the-lead-in-lingerie

https://edgexpo.com/2020/09/21/lets-talk-about-the-unmentionables-can-lingerie-be-sustainable/

https://playitgreen.com/sustainable-underwear-nurturing-nature-with-every-layer/

https://twothirds.com/blogs/journal/why-sustainable-underwear-is-better-than-fast-fashion-underwear

https://www.aqalogy.com/o-nas/

https://www.laskovo.sk/o-nas/


autorka: Simona Hajnalová